a
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog - Neprocjenjiv doživljaj - Zagreb
Lisinski subotom 2011.
HGM jazz orkestar Zagreb i John Fedchock nastupili u Lisinskom!

HGM jazz orkestar Zagreb i John Fedchock nastupili u Lisinskom!

Program je bio posvećen stvaralaštvu slavnog američkog jazz glazbenika Johna Fedchocka koji je ravnao orkestrom i svirao kao solist.

Nakon izvedbi uvodnih skladbi s prva dva CD-a Orkestra (“HGM Plays the Beatles i “HGM PLays Our Songs”), kojima je ravnao stalni voditelj i dirigent HGM jazz orklestra Zagreb Sigi Feigl, vodstvo je preuzeo Fedchock koji se predstavio kao sjajan trombonist, skladatelj i aranĹžer. Iako je stasao svirajući glazbu Woodyja Hermana, u jednom razdoblju i svirajući u orkestru ovog velikana big band glazbe u kojem je bio i glazbenim ravnateljem, Fedchock je pokazao da je glazbenik široih interesa koji dobro poznaje cjelokupnu povijest jazza. Osim vlastitih skladbi, koje su zauzele veći dio programa, uz Orkestar je izvodio i standarde (“Caravan”, “Never Let Me Go” i “Ruby My Dear) u vlastitim aranĹžmanima. U stilski raznolikom djelima, od bluesa, preko swinga i bebopa do utjecaja brazilske glazbe, ostvario je i posvete nekima od svojih idola, primjerice Elvinu Jonesu, Johnu Coltraneu, Juanu Tizolu i Theloniousu Monku.

Fedchock nije skrivao oduševljenje radom Sigija Feigla - rezultatima koje je postignuo tijekom deset godina djelovanja Orkestra, kao i pripremom ovog koncerta - ali i glazbenicima koji su svirali disciplinirano, precizno i nadahnuto, što se posebice osjetilo u njihovim solima, a svaki od njih izmamio je radostan smiješak na Fedchockovom licu i burno odobravanje publike. Poput ostalih koncerata koje su odrĹžali sa svjetskim uglednicima jazza, i ovaj je odigrao značajnu edukativnu ulogu. Naime, osim uvjeĹžbavanja programa, glazbenici su imali priliku usvajati znanja koja im je taj iskusni glazbenik prenosio.

Davor Hrvoj



Objavljeno: Srijeda, 6.6.2012. u 13:14