a
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog - Neprocjenjiv doživljaj - Zagreb
Lisinski subotom 2011.
PRINCEZA GABETTA I<BR> KRALJEVSKI ORKESTAR

PRINCEZA GABETTA I
KRALJEVSKI ORKESTAR

 

Ciklus Lisinski subotom okončao je sezonu 2011./2012. nastupom Filharmonije BBC-ja, jednog od vodećih britanskih orkestara, i argentinsko-francuske violončelistice Sol Gabette. Ova je violončelistica, što posljednjih godina osvaja koncertne podije diljem svijeta, najavljivana kao “princeza violončela”.
No, ako je na subotnjem koncertu Gabetta bila princeza, onda je orkestar, predvođen svojim šefom-dirigentom Juanjom Menom, doista bio kralj. Filharmonija BBC-ja publiku u dvorani osvojila je već prvim taktovima Šostakovičeva Prvog koncerta za violončelo i orkestar, u Es-duru, mekim i profinjenim tonom kakvoga rijetko imamo prilike čuti. Svaka je dionica orkestra podjednako pridonijela odličnoj izvedbi, no posebno jak dojam ostvarili su gudači, svirajući nevjerojatnom preciznošÄ‡u, kao jedan, pri tome stvarajući vrlo zaokruĹžen ton.
 
Sol Gabetta solističku je dionicu Koncerta izvela uglavnom vrlo dobro, iako ne bez nedostataka, a najbolje je ostvarila drugi, mirniji stavak, u kojem je do izraĹžaja došla lijepa boja za koju je inače kritika redovito pohvaljuje. Bila je tehnički na razini u vratolomnom kovitlacu finala. Kao dodatak, Gabetta je izvela Dolcissimo suvremenog latvijskog skladatelja Peterisa Vasksa, u kojoj je i zapjevala.
Ako je orkestar oduševio u prvom dijelu koncerta, drugi je dio, s izvedbom Mahlerove Pete simfonije, u cis-molu, pruĹžio publici rijedak umjetnički doĹživljaj. Otvaranje Trauermarscha potreslo je dvoranu Lisinski, orkestar je grmio, no bez sirovosti, bez prekomjernoga. U Mahlerovoj briljantno orkestriranoj partituri, maestro Mena, koji Filharmoniju BBC-ja vodi od početka ove sezone, postigao je ravnopravnost svih dionica, tkivo u kojem je svaka pojedina dolazila do izraĹžaja, te tako stvorio bogatu i rafiniranu zvučnu sliku.
Mena je doslovno plesao s orkestrom, koji je jednako uĹživao u dojmljivoj i moćnoj izvedbi Mahlerove Pete što su je pruĹžali publici. Brojni uzvici odobravanja i dug pljesak bili su nagrada umjetnicima koji su slušateljima pruĹžili nesvakidašnji uĹžitak i na najbolji način zaključili još jednu odličnu sezonu ciklusa Lisinski subotom. Nadahnutu izvedbu Filharmonije BBC-ja i njihova šefa-dirigenta dugo ćemo pamtiti.
 
Tekst: Marija Saraga, Jutarnji list
Fotografija: Večernji list


Objavljeno: Subota, 19.5.2012. u 15:14