a
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog - Neprocjenjiv doživljaj - Zagreb
Lisinski subotom 2011.
ŽIVJETI TANGO!

ŽIVJETI TANGO!

Ĺ˝ivjeti tango – u Lisinskom odrĹžana premijera Piazzoline opere

Od svoje premijere u Buenos Airesu 1968. Piazzollina opera María de Buenos Aires doĹživjela je samo nekoliko uprizorenja i ostala nepravedno zanemareno djelo u cjelokupnom opusu slavnog skladatelja. Stoga se jako ponosimo da se rasprodana hrvatska premijera odrĹžala upravo u dvorani Lisinski, u ciklusu Lisinski subotom 22. listopada u reĹžiji Marija Kovača. Zagebački solisti pod ravnanjem maestra Mirana Vaupotića uveli su publiku u nadrealni svijet podzemlja Buenos Airesa u kojem su nas dočekali čudnovati likovi libretista Horacia Ferrera. Sjajni argentinski pjevači Sandra Rumolino i José Luis Baretto te pripovjedač Jorge Rodriguez svakako su pridonijeli autentičnosti izričaja ove izvedbe, no strast za Piazzollinom glazbom povezao je umjetnike iz Hrvatske i Srbije koji su pokazali kako se Piazzollina emotivnost osjeća na isti način.

Zvijezda večeri svakako je bio bandoneonist Aleksandar Nikolić , dobitnik nagrade Ástor Piazzolla za 2008. godinu. Uz zamamno sviranje, pokazao je svoje pjesačke sposobnosti, a na razgovoru nakon koncerta zagrebačkoj publici predočio kako pravi tangueros nije samo svirač tanga – on tango mora i Ĺživjeti.

O premijeri opere María de Buenos Aires napisali su:


U subotu, 22. listopada 2011. (a i u ponedjeljak, 24. listopada), u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski dogodio se nesvakidašnji glazbeni doĹživljaj: opera (točnije, operita) María de Buenos Aires Ástora Piazzolle. Omiljeni skladatelj mnogih (premda su glazbenici i po tom pitanju podijeljeni), Piazzolla je svojom operitom nastavio ono što je počeo u instrumentalnim skladbama: napisao je djelo koje je potpuno predano tangu kao Ĺživotnoj energiji, kao Ĺživotnoj misli i, uopće, kao načinu Ĺživota.

Irena Paulus, klasika.hr

Bila je to predstava koju je publika primila s dugim pljeskom odobravanja, očito zadovoljena u svojoj znatiĹželji da doĹživi glazbeno-scensko djelo koje potpisuje sve popularniji skladatelj Ástor Piazzolla, miljenik jazzista, klasičara i svih onih koji uĹživaju u autentičnom zvukovlju argentinskog tanga prevedenog u individualni glazbeni stil.

Zdenka Weber, Vjesnik

Budući da se izvedbe Piazzoline glazbe na našim prostorima mogu prije svesti pod izuzetak no pod pravilo, najava o njegovoj jedinstvenoj i rijetko izvođenoj tango operi 'Maria de Buenos Aires' na pozornici Lisinskog, prilikom 90. godišnjice rođenja argentinskog skladatelja, svakako spada pod dobrodošli repertoarni iskorak

Joško Tomasović, tportal.hr

Pogledajte galeriju slika s premijere



Objavljeno: Ponedjeljak, 31.10.2011. u 02:20